Bjelovarsko – bilogorska županija prva u Hrvatskoj poduzela konkretne mjere pomoći turističkom sektoru

 Bjelovarsko – bilogorska županija prva u Hrvatskoj poduzela konkretne mjere pomoći turističkom sektoru

U ponedjeljak 10. kolovoza, na Izletištu Vinia u Puričanima predstavljen je Javni poziv za promociju turističke ponude Bilogore, tzv. srca zelene Hrvatske. Na predstavljanju su sudjelovali bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice BBŽ te Saša Šapić, vlasnik izletišta i vinotočja Vinia.

Riječ je o prvom Javnom pozivu takve vrste u Hrvatskoj, a namijenjen je za oglašavanje turističke i ugostiteljske ponude s područja Bjelovarsko – bilogorske županije. Oglašavanje svakako doprinosi povećanju broja dolazaka i noćenja domaćih turista, promociji lokalnih proizvoda i usluga, povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, jačanju snage brenda turizma u destinaciji, stvaranju prepoznatljivog imidža bjelovarsko bilogorskog kraja, kao i podizanju svijesti o važnosti turizma za gospodarski oporavak. Cilj Javnog poziva za promociju turističke ponude srca zelene Hrvatske je poticanje domaćih i stranih turista da odmor provedu na kontinentu, odnosno u našoj županiji koja nudi mnoštvo turističkog sadržaja, aktivni odmor, zdravstveni turizam, bogatu eno – gastro ponudu i kulturni turizam.

Planirana vrijednost Javnog poziva iznosi 500 tisuća kuna. Sredstva su namijenjena za oglašavanje hotela, kampova, ostalih ugostiteljskih objekata za smještaj, restorana i turističkih agencija u medijima. Riječ je o pomoći Bjelovarsko – bilogorske županije prema bilogorskom turističkom sektoru koji je teško pogođen korona krizom. Inače, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji više je od 50 OPG-ova koji se bave pružanjem turističkih usluga, a ukupno ih djeluje više od 500 koji se bave proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, voćnih likera i drugih proizvoda koji jačaju turističku ponudu.

Razvoj OPG-ova usmjerenih na turizam u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji krenuo je od skromna dva OPG-a 2010. godine do današnjih 50. U proteklom desetljeću je upravo zahvaljujući OPG-ovima broj dolazaka turista porastao za 171 posto, a broj noćenja za 354 posto. Jedan od pokretača turizma u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji sasvim su sigurno jednodnevne manifestacije poput „Božićne priče obitelji Salaj“, „Terezijane“, „Vinodara“, „Bjelovarskog sajma“, koje su zajedno rezultirale sa preko pola milijuna dolazaka domaćih i stranih gostiju.

–U vrijeme korona krize hrvatsko gospodarstvo trpi veliki pritisak, no smatram da će najveće posljedice ipak imati turizam, posebice kontinentalni. Do sada smo imali potporu od Republike Hrvatske, kroz Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma. Tijekom 2019. godine dobili smo gotovo 463 tisuće kuna za razne programe koji se provode u svrhu potpore turizmu. Tijekom 2020. dobili smo tek 35 tisuća kuna. Naša županija je do sada ostvarila oko polovicu dolazaka i 60 posto noćenja. Kada ne možemo računati na potporu države, odlučili smo putem Javnog poziva dati sredstva iz županijskog proračuna. Iznaći ćemo sredstva za pomoć turističkom sektoru, poručio je župan Damir Bajs.

–Još uvijek nastojimo što bolje raditi tijekom korona krize. Sve ovo je jedan veliki izazov. Prilagođavamo se gostima, epidemiološkim mjerama i drugačije posloženom poslovanju. Prva tri mjeseca su nas dosta „blokirala“ jer smo bili zatvoreni. U odnosu na rezultate od prošle godine, bilježimo pad za oko 50 posto, što je zaista puno. Boravak u našem kampu pao je za čak 95 posto. Eno – gastro i kulturno – povijesna ponuda naši su najjači aduti koji turistima savršeno odgovaraju. Mi sada moramo energiju uložiti u to da ljude koji su odlučili posjetiti Hrvatsku privučemo na naš prostor, odnosno da nas tijekom kolovoza i rujna posjete pri povratku sa ljetovanja, godišnjeg odmora i slično. Mi smo do sada oko 60 do 70 posto vlastitih sredstava ulagali u promociju našeg izletišta i vinotočja, a i jako dobro znamo što naši gosti traže. To su domaća hrana i piće, domaći proizvodi, kulturno – povijesne lokacije. Na bjelovarsko – bilogorskom području imamo jako puno kvalitetnih proizvođača domaće hrane i pića. Stranci koji nas posjećuju to su jako dobro prepoznali i prihvatili. Većina OPG-ovaca je krenula iz svojih malih obiteljskih poslova iz kojih su se izrodila izletišta, vinotočja, imanja, smještajni kapaciteti, ruralne kuće i kampovi. Mi se razvijamo dugi niz godina, sada osjećamo da nam je dosta teže, ali nismo pali na koljena. Reducirali smo troškove, djelatnike nismo otpuštali i neke segmente u poslovanju smo promijenili. Ne smijemo i ne možemo stati sa svojim poslovima i više se njima ne baviti. Vjerujemo da će se situacija vezana za koronu smiriti, vjerojatno tek slijedeće godine, zaključio je Saša Šapić, vlasnik izletišta i vinotočja Vinia.

Tekst i fotografije : autor Branka Sobodić – portal www.bjelovar.info

Komentiraj - znaš da želiš :)

BBŽ Novosti

Povezani članci