Nažalost napustio nas je Gospodin Profesor Željko Seleš

 Nažalost napustio nas je Gospodin Profesor Željko Seleš

Kako piše Facebook stranica Rk Bjelovar : “Nažalost napustio nas je naš trener jedan i jedini Gospodin Profesor Željko Seleš.Bilo šta reći,pisati nije dovoljno i ne može se sav njegov rad i trofeji opisati jel nema dovoljno riječi.Ostati ćete zauvijek u našim srcima sa svime što ste postigli,sa svojim znanjem,dobrotom,iskrenošću i poštenjem.Gospodine Željko Seleš počivajte u miru i neka Vam je laka zemlja!”

Željko Seleš (Gašinca kraj Đakova, 25. veljače 1929.) je hrvatski rukometni trener. Po struci je profesor tjelesnog odgoja.

Rodio se u športaškoj obitelji, a uz rukomet su mu već bili vezani mama i sestre koje su igrale hazenu, sport vrlo sličan rukometu.Školovao se u Bjelovaru i studirao je na DIF-u Sveučilišta u Beogradu (onda jedinom takvom u državi).

Utemeljitelj je rukometa u Bjelovaru i osoba zaslužna za stavljanje grada Bjelovara na europske i svjetske rukometne zemljovide. Osnovao je 1955. ORK Partizan, zajedno sa još dva prijatelja.

Proslavio se kao trener Partizana iz Bjelovara, kojeg je vodio od 1955. do 1973. godine.
Njegovom zaslugom, Partizan iz Bjelovara je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove.
Poslije 1974., otišao je raditi u drugim klubovima, križevačkom Čeliku, varaždinskom Varteksu, a izvan Hrvatske u slovenskom Celju, njemačkom klubu THW Kiel te u Italiji.
U međuvremenu je njegov Partizan ispao iz lige. Seleš se vratio u Bjelovar i pod njegovim vodstvom se Partizan vratio u najviši razred.

Unatoč njegovom uspješnom radu kao voditelja momčadi i kao stvaratelja igrača, kao i trener omladinskih reprezentacija Jugoslavije, nikad nije dobio mjesto izbornika državne “A” reprezentacije.

Za svoj rad i doprinos rukometu, dobio je republičke nagrade.

Trenerski uspjesi sa Partizanom iz Bjelovara:

  • državni prvak: 1958., 1961. 1967., 1968., 1970., 1971., 1972.
  • državni kup: 1960. i 1968.
  • Kup europskih prvaka: 1972.
    • doprvak: 1969., 1973.

Sa ženskim sastavom Partizan iz Bjelovara

  • prvaci Hrvatske: 1963.

Komentiraj - znaš da želiš :)

BBŽ Novosti

Povezani članci