NK Mladost Ždralovi NIJE DOBIO LICENCU za drugu ligu – Klub kreće u izgradnju stadiona vrijednog 4 milijuna kuna

 NK Mladost Ždralovi NIJE DOBIO LICENCU za drugu ligu – Klub kreće u izgradnju stadiona vrijednog 4 milijuna kuna

Nogometni klub „Mladost“ Ždralovi planira velike infrastrukturalne investicije u narednom razdoblju, točnije izgradnju multifunkcionalnog stadiona. Nakon osvojenog prvog mjesta u 3. HNL Sjever, Klub je više od četiri mjeseca bio u postupku izrade i dostavljanja dokumentacije u HNS za postupak licenciranja. Klub puno radi s mladima i postiže iznimne rezultate, a podršku u radu daje im i Grad Bjelovar. Sve što je u planu u skorijoj budućnosti otkrili su predstavnici vodstva Kluba i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u petak 19. lipnja na stadionu NK Mladosti.

–Želimo vas ovim putem upoznati sa informacijama vezanim za nedobivanje licence za igranje u 2. HNL, kao i o izgradnji klupskog stadiona. Za dodjelu licence, mi smo zadovoljili apsolutno sve kriterije, osim onog infrastrukturnog. Prvi dio sezone željeli smo igrati na stadionu u Vrbovcu, jer tu ne bismo sa naše strane imali nikakva dodatna ulaganja, a zadovoljili bi sve uvjete za licencu. No, zbog prevelike udaljenosti od sjedišta našeg kluba, zahtjev je odbijen. Riječ je o 40 kilometara udaljenosti, a prema pravilniku HNS-a dozvoljeno je samo 20 kilometara. Nakon toga, u suradnji s ljudima iz HNS-a, prijavili smo gradski stadion u Bjelovaru. U četiri dana smo pripremili cjelokupnu dokumentaciju i poslali ju na licenciranje. Prema njihovim riječima, to je bilo van roka. Na stadionu smo morali još dosta toga preurediti, tipa postava sjedalica na kompletnim drvenim tribinama, postava kontrolne sobe na istoj tribini, montaža semafora i još nekoliko stvari. Posebno se zahvaljujem djelatnicima u MUP-u koji su nam tijekom cijelog perioda dobivanja licence pomagali, zatim Gradu Bjelovaru, Sportskoj zajednici Grada Bjelovara, kao i svim ostalim pojedincima. Ono zbog čega nismo dobili licencu je infrastruktura. Svi se pitamo da li je moguće da jedna županija kao što je naša nema stadion koji zadovoljava sve uvjete igranja u 2. HNL. Baš zato, NK Mladost Ždralovi zajedno sa svojim partnerima ide u izgradnju stadiona. Idejno rješenje je gotovo i odobreno od HNS-a. U tijeku je izrada glavnog projekta i troškovnika. Stadion bi imao 1 000 natkrivenih sjedalica, 350 stajaćih mjesta, 420 kvadrata klupskih prostorija koje bi sačinjavale dvije velike svlačionice, dvije sudačke prostorije, press, liječnička i delegatska soba, sanitarni čvor i zadovoljio bi sve uvjete za igranje u višem rangu natjecanja. Cijena stadiona iznosila bi četiri milijuna kuna i uz pomoć Grada Bjelovara, HNS-a i nas samih, u tri etape bi bio kompletno završen. Nadam se da ćemo dokazati da se zajedničkim naporima i trudom može napraviti jako, jako puno. Svakako pozivam i HNS da nam u ovom projektu pomogne koliko god može. Mi danas u nogometnoj školi imamo oko 200 djece koja igraju i itekako znamo da su uvjeti treniranja jedan od najbitnijih elemenata za uspjeh, rekao je  Ivica Željko Beljan, predsjednik Kluba NK Mladost Ždralovi.

–Mi smo početkom sezone definirali svoje ciljeve, da budemo prvaci 3. HNL. Mislim da smo to dosegnuli na jedan kvalitetan i sportski način. Nažalost, pokazalo se da naš grad i županija nemaju potrebnu infrastrukturu, pomoću koje bi mogli krenuti dalje. Žalosno je vidjeti da grad kao Koprivnice ima stadion za prvu ligu, a da mi nemamo za drugu. Tu se postavlja pitanje što smo zadnjih 30 godina radili. U ovoj korona krizi se odlično moglo vidjeti i zaključiti kako su neka pravila mimo zdravog razuma, baš kao što je pravilo da stadion ne smije biti udaljen više od 20 kilometara. Nama dakle ostaje jedino da krenemo u izgradnju svoje infrastrukture. Zašto u Bjelovaru za nekoliko godina ne bismo imali ne samo drugoligaša, već i prvoligašau nogometu? Tu ambiciju ne smijemo ograničiti, posebno našoj djeci i nadolazećim generacijama. Na području Bjelovara svaki dan trenira oko tisuću djece. Zašto to ne bi bilo tisuću i pol ili dvije tisuće djece i mladih? Svi znamo koliko znači kada se djeca bave sportom. Jedan kvalitetan stadion u Bjelovaru predstavlja drugoročno rješenje i mora se prihvatiti činjenica da će on služiti generacijama koje su sada, ali onima što tek dolaze. To je ulaganje u budućnost sporta u Bjelovaru, poručio je Renato Radićčlan izvršnog odbora Kluba NK Mladost Ždralovi.

–Promijenili smo model na razini svih sportskih klubova i mislim da je to vrlo jaka poruka i od strane gradskih vlasti i od klubova s kojima Grad Bjelovar izvrsno surađuje. Dakle, radimo po modelu Grad daje jednu kunu, klub daje također jednu kunu. Ako me netko pita kada se treba stadion napraviti, ja ću odgovoriti: „Danas.“ Nama ne treba stadion sa pompoznom infrastrukturom od 40 milijuna kuna. Mi smo napravili projekciju stadiona za 22 milijuna kuna. To nije projekt koji će završiti i stajati u ladici. Upravo se u Bjelovaru radi prvo igralište sa umjetnom travom vrijedno blizu pet milijuna kuna. Mislim da to sasvim dovoljno govori koliko smo mi već ušli u cijelu priču. Glavni projekt stadiona se upravo projektira i biti će govor tijekom srpnja kada ćemo raspisati javnu nabavu. On bi trebala biti gotova u devetom mjesecu. Nakon dobivanja građevinske dozvole, možemo početi graditi u listopadu ove godine i završiti s radovima u listopadu 2021. Kada samo postao gradonačelnik jasno sam rekao da Bjelovar mora biti centar ove regije u gospodarskom, društvenom i sportskom smislu. Atletskom klubu ćemo također omogućiti još bolje uvjete za treniranje. Uredit ćemo i pokloniti klubu sadašnji stadion. Grad Bjelovar će u cijelu ovu priču uložiti milijun kuna. Pomoći ćemo NK Mladost Ždralovi da ostvare svoju infrastrukturu. Uredili smo cjelokupnu Dvoranu europskih prvaka, počinjemo graditi veliki sportski stadion u Bjelovaru, priključujemo se inicijativi koju su napravili u Ždralovima vezano za njihov nogometni centar, pokazali smo da brinemo i o drugim klubovima. U Brezovcu su nedavno otvorene njihove društvene prostorije, ulaže se u terene s umjetnom travom, u Gudovcu ćemo ove godine napraviti još jedan teren sa umjetnom travom, u jednom dijelu ćemo i Nogometnom klubu Sloga pomoći u rješavanju njihove infrastrukture, pojasnio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

 

Tekst i fotografije : autor Branka Sobodić – portal www.bjelovar.info

Komentiraj - znaš da želiš :)

BBŽ Novosti

Povezani članci