Odluka o priključenju Bjelovarsko-bilogorske županije Sjeverozapadnoj Hrvatskoj poslana predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

 Odluka o priključenju Bjelovarsko-bilogorske županije Sjeverozapadnoj Hrvatskoj poslana predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Nakon što je Vlada RH održala sastanak na temu prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine, župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o prijedlogu Vlade RH o novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine, ali je isto tako rekao da o tome ne može sam odlučiti, već da će sazvati sastanak predsjednika županijskih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini.

Sastanak je održan, u petak 18. siječnja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje je prvo održana prezentacija prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine od strane predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Nakon prezentacije i sastanka s predstavnicima županijskih organizacija koji participiraju u Županijskoj skupštini, župan Damir Bajs je ponovno održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da je većina odlučila da se Bjelovarsko-bilogorska županija u budućnosti vidi kao dio Sjeverozapadne Hrvatske, prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine. 

Župan je također istaknuo da će uputiti dopis s navedenom odlukom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Vezano za ovu temu, u ponedjeljak 21. siječnja, na pitanje novinara: Je li odluka da BBŽ pripadne Sjeverozapadu službena odluka s obzirom da dolaze informacije da HDZ nije zadovoljan te da potpisuju peticiju za promjenu odluke?

Župan je rekao da je odluka donesena i da je upućen dopis s navedenom odlukom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

– Dakle, kao što sam rekao, imali smo sastanak prošli utorak u Vladi i premijer je rekao da postoje dvije varijante, a koja će biti prihvaćena ovisi o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ja sam jedini zakoniti predstavnik županije, ali kao takav nisam htio donijeti konačnu odluku bez konzultacija sa svim političkim čimbenicima. Naime, kada govorimo o tome, govorimo o pitanju koje je izrečeno i u Vladi, ali posebice ovdje na sastanku, a to je: gdje se zapravo Bjelovarsko-bilogorska županija vidi u budućnosti? Nakon donošenja NUTS 2 regije, koja će ove godine biti prihvaćena od strane Europske unije, pristupit će se izradi regionalnih razvojnih programa i sukladno tome, gdje ćemo mi biti u budućnosti ovisi o tome. Bilo je pitanje i poduzetnika i njihove potpore, ali to će ovisiti o stupnju razvijenosti regija 2023. godine, pojasnio je župan i dodao:

– Nakon razgovora kojeg smo imali, velika većina u Županijskoj skupštini i ja, kao župan, zaključili smo da temeljem zahtjeva premijera za očitovanjem župana i Županije ćemo poslati zahtjev i prijedlog da uđemo u sjeverne i zapadne regije. Ta odluka je poslana i očekujem da premijer temeljem svoje vjerodostojnosti i činjenice da je on pitao nas koji dio regije želimo biti, naš prijedlog i prihvati. Sve drugo bi bilo protivno njegovim riječima, njegovom pozivu i njegovoj vjerodostojnosti.

Župan je također istaknuo da će u četvrtak 24. siječnja Vlada donijeti odluku o utvrđenju prijedloga koji šalju Državnom zavodu za statistiku koji će to 1. veljače proslijediti u Bruxelles i time se započinje promjena NUTS regije.

 

Tekst i fotografije : autor Branka Sobodić – portal www.bjelovar.info

Komentiraj - znaš da želiš :)

BBŽ Novosti

Povezani članci