U punom jeku radovi na izgradnji NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR – Paralelno kreće nabava za opremanje objekta

 U punom jeku radovi na izgradnji NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR – Paralelno kreće nabava za opremanje objekta

Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet pa tako i Bjelovarsko bilogorsku županiju. Vrijeme je to kada do izražaja dolazi ulaganje u zdravstveni sustav, liječnike i medicinsko osoblje, ali  i opremu. Upravo je to ono što Bjelovarsko – bilogorska županija čini, a što dokazuju i radovi na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedne 272 milijuna kuna.

Radovi idu zacrtanim planom, a gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treća je takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli koja će omogućiti podizanje standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar za pacijente, ali i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Riječ je o jednom od najvećih objekata u gradnji u Hrvatskoj koji bi trebao preporoditi našu bolnicu i zdravstvo u sekundarnom dijelu te ono što je i najbitnije, omogućiti standard 21. stoljeća. Radovi su u punom jeku pa je tim povodom u petak 31. srpnja, župan Damir Bajs zajedno s predstavnicima Opće bolnice Bjelovar, izvođačem radova i drugima koji su uključeni u projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, obišao radove na izgradnji bolnice.

–Radovi teku zadovoljavajućom dinamikom. Trenutno smo u fazi izrade konstrukcije koju izvlačimo po dilatacijama stepenasto da omogućimo ulazak nastavnih radova na instalacijama na pojedine dijelove objekta. Poteškoće vezane uz koronu osjetili smo vezano na dobavu materijala i fluktuaciju radne snage koju zbog pomanjkanja na našem tržištu crpimo iz drugih zemalja iz okruženja. Dozvole, karantene, izolacije su nam uzele nešto vremena, ali smo u planiranim rokovima, što je jako bitno. Konstrukciju planiramo završiti do kraja listopada, što uključuje sve vertikalne i horizontalne nosive elemente, zatvaranje krova sa toplinskom i hidroizolacijom vanjskom stolarijom čime priječimo utjecaj vremena na unutrašnjost da u jesenskom i zimskom periodu možemo izvoditi unutarnje građevinsko obrtničke radove, pojasnio je Dragutin Hrginženjer gradilišta iz firme Radnik Križevci.

–Bili ste ovdje prije mjesec dana i sami možete vidjeti koliko se po pitanju radova od tada napredovalo. Prezadovoljni smo dinamikom izvedbe radova i ako se nastavi tako, izgradnja će biti završena na vrijeme. U ovom trenutku nemamo nikakvih tehničkih problema i sve teče po planu. Ovim projektom bolnicu činimo funkcionalnom cjelinom za našu Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Nova bolnica će pridonijeti velikom skoku u kvaliteti pristupa zdravstvene zaštite za naše stanovnike, kao i kvaliteti rada našim djelatnicima. Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj osoblja, kao što imamo i sada, istaknuo je Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar.

–Županija u ovom trenutku ima stotinjak ugovorenih EU projekata. Najveći projekt bilo koje hrvatske županije koji se odnosi na zdravstvo je izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Ovaj projekt bi trebao definirati budućnost svih nas koji ovdje živimo. Izgradnja bolnice koja košta više od 270 milijuna kuna je sasvim sigurno osiguravanje novog standarda u zdravstvu. Važno je da pratimo zadane rokove, a koliko vidim po trenutnoj situaciji, zasada ide sve po planu. Jako sam zadovoljan sa svime što sam danas vidio. Uz tvrtku Radnik iz Križevaca, kao podizvođače radova imamo dosta manjih firmi sa područja naše županije. To je također važan segment. Istaknuo bih kako očekujem da će i Vlada RH, sukladno predizbornom obećanju sufinancirati bolnicu sa 75 posto, kao što je to napravljeno i u Puli, poručio je župan Damir Bajs.

Inače, bjelovarska bolnica ima sjajnu tradiciju te je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Ustanova je to u kojoj već nekoliko stoljeća svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju pacijenti kako bjelovarskog kraja tako i ovog dijela Hrvatske. No, ono što bjelovarskoj bolnici nedostaje je objekt 21. stoljeća, a realizacijom ovog projekta upravo to će se dogoditi.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

U novoj zgradi bit će smješten objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga.

Također, važno je istaknuti da se paralelno s građevinskim radovima radi i na novim etapama u sklopu projekta, koje podrazumijevaju opremanje objekta. Riječ je o raspisivanju natječaja za nabavu ugradbenih materijala i namještaja, kao i medicinske i nemedicinske opreme, te informatičke opreme.

Tekst i fotografije : autor Branka Sobodić – portal www.bjelovar.info

Komentiraj - znaš da želiš :)

BBŽ Novosti

Povezani članci